Aktivitet

Zimbardo: The psychology of evil

Phillip Zimbardos fængselsforsøg er en klassiker i psykologien. Forsøget er oplagt at diskutere psykologisk metode ud fra. Få video og kritikpunkter serveret lige her.

På ted.com kan du finde en TED-talk af Philip Zimbardo om "Hvordan normale mennesker bliver monstre ... eller helte".

Der findes også en dokumentar om eksperimentet. Dokumentaren giver en række kritikpunkter af forsøget, herunder det etiske problem, samt Zimbardos invaderende dobbeltrolle.

Andre ressourcer kritiserer Zimbardos overfortolkning af de situationelle faktorer (gode æbler i en rådden tønde bliver rådne). Simon Baron-Cohen opstiller en række andre vigtige faktorer, som kan hjælpe til at skelne mere på individniveau, herunder arvelige faktorer og betydningen af det tidlige omsorgsmiljø.

 

Se andre ressourcer her

 

Artikel: "Fængselsvagt beder om tilgivelse: - Først da han begyndte at tale, indså jeg omfanget af min ondskab." Esad Landzo var fængselsvagt under borgerkrigen på Balkan i 90'erne. Nu angrer han de utallige krigsforbrydelser, han var en del af og søger tilgivelse. En del af ondskaben kan forstås i lyset af Zimbardos eksperiment. Læs artiklen her på tv2.dk.

Artikel: "The Science of Evil." Simon Baron-Cohen giver her en relativt let forståelig kritik af Zimbardos tolkninger og forståelse af ondskab. Baron-Cohen argumenterer, at Zimbardo overbetoner betydning af situationelle faktorer, og oplister en række af psykologiens andre faktorer for menneskelig ondskab. Læs artiklen her på huffpost.com

Oplæg: "The erosion of empathy." Til at støtte op om Baron-Cohens artikel, linkes her til et oplæg af selv samme. Det er tilsat hjemmebryggede danske undertekster. Se TEDx-talken her på amara.org. (13 min.) 

Dokumentar: "The Stanford Prison Experiment." Denne dokumentar viser originaloptagelser fra eksperimentet og Zimbardo gennemgår forløbet fra start til slut, herunder nogle kritiske pointer omkring, hvad han skulle have gjort anderledes. Der er mulighed for tilvalg af danske undertekster. Se med her på amara.org. (30 min.)

Artikel: "Situationist Ethics." Denne artikel går til angreb på Zimbardos brug af Stanford Prison eksperimentet til at forklare Abu Ghraib hændelserne i Irak. Artiklen er på engelsk, men kan tilskæres relativt let og har selv opstillet 3 faktorer, der er lette at få øje på i teksten og diskutere ud fra. Læs den på slate.com.

 

Kreditering

Udarbejdet i samarbejde med CFU.

I samarbejde med:

Materialet er udarbejdet af Centre for Undervisningsmidler (CFU) - en del af af Danmarks Professionshøjskoler.

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.