Den faglige anbefaling

Der er læringspotentiale i alle situationer, når det handler om sproglig udvikling

Ane Karlsen er læringskonsulent i STUK og giver her tre anbefalinger til dig, der arbejder med børns sproglige udvikling. 

Sprog er alle steder og kan bruges alle steder.

 

Tidlig indsats for sproglig udvikling

Min første anbefaling er, at du skal bruge redskabet Samarbejde med forældre om sproglig udvikling og forebyggelse af læsevanskeligheder på emu.dk. Lad mig fortælle hvorfor: 

Ane Karlsen er læringskonsulent og sproglig superhelt i STUK. Her vejleder hun i børns sproglige udvikling.
© Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

De forskellige inspirationsmaterialer giver så meget god og velformidlet viden om sammenhængen mellem en tidlig indsats for sproglig udvikling og senere læsekompetencer.

Jeg er vild med, at der både er vidensnotat, små film og overskuelige plakater – lige til at printe ud og dele med en kollega eller forældre.

Det sætter fokus på, at det slet ikke er så hokus pokus at arbejde med sproglig udvikling, for der er læringspotentialer i alle situationer. Det er noget, vi alle kan være med til at styrke og udvikle hver eneste dag.

Den her anbefaling er til fagpersoner i sundhedsplejen, dagtilbud og indskolingen, for eksempel børnehaveklasseledere, indskolingslærere og læsevejledere.

Lær Ane at kende

Jeg har en baggrund som lærer, børnehaveklasseleder, ressourceperson og vejleder i børns sproglige udvikling.

Mit håb er, at jeg kan være med til at sætte fokus på vigtigheden af et stærkt sprog – både hverdagssprog og fagsprog – så alle børn får lige deltagelsesmuligheder i både relationer og uddannelse.

 

Forebyggelse af læsevanskeligheder

Min anden anbefaling er at kigge på videnspakken Viden om – forebyggelse af læsevanskeligheder på emu.dk.

Det er så vigtigt at tænke i tidlige indsatser, så skolen kan sætte ind og løfte eleven hurtigst muligt. Og videnspakken er bygget op, så materialerne er til at gå til i en travl hverdag. Udover et notat om teori om læsevanskeligheder, er pakken fyldt med materialer, som man kan printe og anvende direkte på skolen, til teammødet eller til årsplanlægning.

 

I er sproglige superhelte for jeres elever hver eneste dag!

 

Det er blandt andet eksempler på årshjul, cases til refleksion, overleveringsskemaer, podcast og små film til arbejdet med sprogudvikling for børnehaveklassen og 1. klasse. Brug materialerne som udgangspunkt til jeres planlægning – eller som en del af samarbejdet med forældrene.

 

I er sproglige superhelte for jeres børn

Min sidste anbefaling retter sig mod alle pædagoger og lærere, og den er, at I finder jeres superheltekapper og tager dem på! I er nemlig sproglige superhelte for jeres elever hver eneste dag!

Når I skaber stærke faglige og sproglige miljøer i jeres undervisning, giver I jeres elever de bedst mulige forudsætninger for at tilegne sig stærke sproglige kompetencer. Hvad end I arbejder med dialogisk læsning, førfaglige ord, taler om naturfaglige fænomener, synger sange eller er i gang med en spændende dialog, så hjælper I eleverne med at opbygge et solidt ordforråd.

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.