Forskning og viden
Praksisfaglighed i skolen – En forundersøgelse
Forundersøgelsen om praksisfaglighed peger på områder fra pædagogisk og didaktisk forskning og praksis, der kan være med til at udfolde begrebet praksisfaglighed i en folkeskolesammenhæng.
Formål
I juni 2018 blev der indgået en aftale om styrket praksisfaglighed i folkeskolen. Aftalen skal være med til at sikre, at alle elever får mulighed for at arbejde med deres praksisfaglige kompetencer i folkeskolen.
Begrebet praksisfaglighed har ikke tidligere været anvendt i den pædagogiske og didaktiske forskning og praksis på grundskoleområdet. Formålet med forundersøgelsen er derfor at indkredse, hvilken forskningsbaseret viden, der kan kvalificere skolernes videre arbejde med at styrke praksisfagligheden i folkeskolen.
Forundersøgelsen er målrettet det videre arbejde med at indkredse og udarbejde et vidensgrundlag til inspiration for de praktikere, der skal omsætte den politiske aftale til undervisning i praksis.
Hovedpointer
I forundersøgelsen peges der på en række områder fra forskning og praksis, der indgår i visionerne om at styrke praksisfagligheden i folkeskolen. Disse områder kan danne fundament for det videre arbejde med at indkredse og udarbejde et egentligt vidensgrundlag.
Forundersøgelsen tager afsæt i de fire faglige områder:
- Praktiske kompetencer i undervisningens fagrække
- Produktions- og værkstedspædagogiske aktiviteter
- Undervisning med fokus på karrierelæring
- Undervisning med fokus på innovation
Derudover peger forundersøgelsen på en række faglige argumenter, der kan ligge bag ønsket om at styrke de praksisfaglige elementer i undervisningen:
- En kropslig og aktiv tilgang til undervisningen styrker elevernes læring
- Problembasering og anvendelsesorientering fremmer elevernes forståelse af teori
- Fremstilling af produkter fremmer elevernes motivation for læring
- Erfaring med forskellige måder at lære på styrker elevernes uddannelsesvalg
Find undersøgelsen
Find forundersøgelsen på eva.dk
Kreditering
Forundersøgelsen er udarbejdet af Danmarks Evalueringsinstitut i 2019.