Forskning og viden

Evaluering af forsøg med lettere behandling i PPR for børn og unge

Der er gennemført forsøg med lettere behandling målrettet børn og unge i alderen 6-18 år, som er i psykisk mistrivsel, i risiko for at udvikle en psykisk lidelse eller med begyndende symptomer på en psykisk lidelse.

37 kommuner har i perioden 2020-2023 arbejdet med forskellige indsatser med henblik på at styrke Den Pædagogisk Psykologiske Rådgivnings (PPR) evne til at varetage en tidlig og lettere behandling af børn og unge.

Lettere behandling dækker over forskelligartede indsatser og sker ofte i kombination med inddragelse af barnets/den unges familie, skole, gruppefællesskaber m.v.

 

Erfaringerne fra forsøget viser følgende:

  • Sammenlignet med en lignende gruppe af børn og unge modtager børn og unge efter lettere behandling færre ydelser fra læger og specialister, men til gengæld har de et højere antal skolefraværsdage.
  • Der er en lille negativ udvikling i den sociale trivsel i skolen blandt børn og unge, som har modtaget lettere behandling. Resultaterne peger i retning af et behov for særlig opmærksomhed på, hvordan man sikrer, at positive resultater for børn og unge fastholdes i skolen.
  • Efter den lettere behandling vurderer PPR-medarbejderne, at børn og unge er i mindre psykisk mistrivsel.
  • Efter indsatsen oplever børnene og de unge en højere livstilfredshed og føler sig mindre ensomme.
  • Lettere behandling i PPR giver ifølge PPR-ledere og -medarbejdere ikke umiddelbart en lettere indgang til PPR for de fagprofessionelle eller for børnene og deres familier.
  • Kommuner, der alene anvender manualbaserede indsatser, har i gennemsnit flere udgifter per forløb end kommuner, der også eller alene anvender egenudviklede indsatser.

 

Blandt de børn og unge, som har modtaget lettere behandling, er der en overrepræsentation af piger og børn/unge af højtuddannede mødre af dansk oprindelse samt børn og unge med emotionelle problemer. Evalueringen viser desuden, at det kræver ekstra ressourcer af familierne at deltage i lettere behandlingsforløb, blandt andet fordi flere indsatser inddrager både børn og familier i intensive forløb.

Læs også Faglige anbefalinger for udvikling og implementering af lettere behandling i PPR

 

Baggrund

Forsøget med at styrke indsatsen i PPR er gennemført med midler fra satspuljeprojektet om en styrket indsats i PPR, der blev aftalt i 2018.

Bag det samlede projekt med forsøg med lettere behandlingstilbud i PPR står Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, Social- og Boligstyrelsen og Sundhedsstyrelsen.

Fra 2020 til 2023 blev der uddelt ca. 100 mio. kr. til, at PPR i 37 kommuner kunne udvikle og afprøve lettere behandlingstilbud.

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velværd har evalueret projektet.

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.