Artikel
Fagdialogkort til kristendomskundskab
Fagdialogkortene er et understøttende værktøj til lærere og vejledere. Kortene indeholder spørgsmål, der sætter fokus på, hvordan faghæftet kan anvendes til fælles refleksion om undervisningen i faget.
Sådan kan dialogkortene bruges
Fagdialogkortene kan for eksempel bruges på møder mellem fagkollegaer, hvor I ønsker at drøfte undervisningen og det faglige indhold i jeres fag. I kan udvælge enkelte dialogkort til at drøfte en særlig tematik i faget, eller I kan gennemgå alle spørgsmålene ét ad gangen. Fagdialogkortene tager ligesom faghæftet afsæt i de færre bindinger i Fælles mål.
Når I anvender fagdialogkortene, kan det være en god idé at:
- medbringe faghæftet til drøftelsen og slå op i det, når det giver mening i forhold til de enkelte dialogkort.
- at udvælge et eller flere dialogkort, som I skal drøfte, på forhånd.
- vælge én, der står for at rammesætte, hvordan drøftelsen ud fra dialogkortene skal forløbe, og som eventuelt står for at fortælle om ændringerne i Fælles Mål, læseplaner og undervisningsvejledninger.
Overvej eventuelt, hvordan I kan inddrage ledelsen i arbejdet med at udvikle undervisningen i jeres fag.
Materialer
Find de relevante materialer her:
- Find faghæftet for kristendomskundskab og inspirationsvideo om faghæftet her
- Præsentation om de lempede bindinger i Fælles Mål
- Fagdialogkortene findes som PDF øverst på denne side og i punktopstilling herunder
Vejledning
Opstår der behov for vejledning om indholdet i faghæftet kan I altid spørge ministeriets læringskonsulenter til råds på Børne- og Undervisningsministeriets faglige vejledningsforum emurespons.dk
Spørgsmål fra dialogkort til kristendomskundskab
- Hvordan anvender vi faghæftet som led i årsplanlægningen og den løbende tilrettelæggelse af undervisningen?
- Hvad er det vigtigt at sætte fokus på i undervisningen for, at eleverne opnår de ønskede kompetencer i kristendomskundskab?
- Hvordan arbejder vi med evaluering af undervisningen og feedback til eleverne? Få inspiration til, hvordan der kan arbejdes med evaluering i faghæftet s. 63.
- Hvordan kan faghæftet understøtte vores valg af indhold/undervisningsmaterialer i kristendomskundskab?
- Samarbejder vi med de andre kulturfag i arbejdet med at bruge kilder i undervisningen? Hvordan – og hvor kunne vi evt. styrke dette samarbejde? Se fx s. 62 i faghæftet om brug af kilder.
- Hvordan arbejder vi med at sikre en rød tråd fra 1.-9. klasse i undervisningen i kristendomskundskab? Se fx oversigten over kompetencemål på s. 8 i faghæftet.
- Bringer vi aktuelle kontroversielle emner op i undervisningen i kristendomskundskab? Hvilke faglige/pædagogiske udfordringer kan det bringe med sig?
- Hvordan kan vi gennem vores egne tilgange til undervisningen udfordre konsensus og gøre plads til forskellige perspektiver på undervisningens emner? Se fx s. 62 i faghæftet om brug af kritisk tænkning.
- Hvordan kan vi gennem undervisningen understøtte elevernes sproglige udvikling fra at bruge hverdagsbegreber til fagbegreber? Se fx s. 45 i faghæftet om sproglig udvikling.
- Hvordan trækker vi bedst på vores forskellige kompetencer på tværs af kulturfagene – her på vores skole – og evt. bredere i kommunen?
Kreditering
Materialet er udviklet af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet