Artikel

Kærlighed i hjernen

Glem alt det med hjertet et øjeblik. Disse materialer forklarer det neuropsykologiske aspekt ved kærligheden og giver en kritisk vinkel på selv samme.

 

De tre kærlighedssystemer

Helen Fisher er svær at komme udenom i et tema om kærlighed eller forelskelse. Hendes forståelse af de tre kærlighedssystemer er på en og samme tid genkendelige, logiske og fagligt velunderbyggede. TED-talken giver mulighed for at have den kritiske vinkel med i præsentationen af den neuropsykologiske viden.

Siden her præsenterer muligheder for at arbejde med både kortere og længere videoklip, ligesom der er linket til tekster af forskellig sværhedsgrad og en længere case, der kan skæres i, om nødvendigt. I en video fra DR kan det ses, hvordan kærlighed påvirker hjernen samt en TED-talk der giver et kritisk syn på hjerneforskningen.

Der kan henvises til kapitlet "Evolutionspsykologi" i bogen Psykologiens veje (2017) af Ole Schultz Larsen, da kærlighedssystemerne kan forstås i dette lys. Ligeledes er der linket til Årsager til afhængighed, da dopamin- og oxytocinsystemet kan have store overlap til afhængighed. Altså at manglende sociale bånd kan øge risikoen for afhængighed.

 

Kreditering

Udarbejdet i samarbejde med CFU.

I samarbejde med:

Materialet er udarbejdet af Centre for Undervisningsmidler (CFU) - en del af af Danmarks Professionshøjskoler.

Siden er opdateret af emu-redaktionen
Rettigheder:

Tekstindholdet på denne side må bruges under følgende Creative Commons-licens - CC/BY/NC/SA Kreditering/Ikke kommerciel/Deling på samme vilkår. Creative Commons-licensen gælder kun for denne side, ikke for sider, der måtte henvises til fra denne side.
Billeder, videoer, podcasts og andre medier og filer på siden er underlagt almindelig ophavsret og kan ikke anvendes under samme Creative Commons-licens som sidens tekstindhold.