Redskab
Involverende kvalitetsudvikling
Hæfte om praksisnær kvalitetsudvikling af undervisning - inspiration til proces og metode.
Om hæftet
I hæftet formidler FastholdelsesTaskforce erfaringer fra en række indsatser med praksisnær og involverende kvalitetsudvikling på erhvervsskoler. Indsatserne er kendetegnede ved at involvere mange på
erhvervsskolen i kvalitetsarbejdet: elever, undervisere, ledere, konsulenter m.m.
Alle indsatserne har til formål at styrke fastholdelsen af unge i den erhvervsuddannelse, de er begyndt på. Indsatsen har drejet sig om at øge kvaliteten af undervisningen ved hjælp af en systematisk proces og tilrettelæggelse. Hæftet giver læseren indsigt i de metoder og processer, som er afprøvet i skolernes og lærernes praksis, for derved at give andre inspiration til at bruge dem.
I hæftet er beskrevet det teoretiske, metodiske og erfaringsmæssige grundlag for de tilgange, der er valgt.
Til sidst i hæftet er beskrevet, hvordan fire erhvervsskoler har brugt metoderne i praksis med god effekt.
Hovedpointer
Tre elementer er afgørende for, at undervisernes kompetenceudvikling implementeres, forankres og bliver en succes.
- Forløbet skal veksle mellem teori og praksis. Der veksles mellem teoriundervisning på seminarer og træning af det lærte i egen praksis. Det er et bærende princip og afgørende for succes med forankring og implementering.
- Der skal være sparring og coaching under træning i metoder, redskaber og værktøjer i praksis. Sparringen kan foretages af enten eksterne eller af kolleger.
- Det er vigtigt at arbejde med ledelsens evne til at arbejde med pædagogisk ledelse i et dialogbaseret og involverende samarbejde med underviserne. Forløb for lederne skal have samme gennemgående pædagogiske fokus som forløb for underviserne. Også på ledelsesforløb veksles mellem seminardage og træning i egen ledelsespraksis. I træningen skal der være sparring og coaching, fx fra eksterne.
Kreditering
FastholdesesTaskeforce, Undervisningsministeriet, 2017.